vineri, 26 iunie 2009

Dominaţia dolarului se sfârşeşte?

Dolarul a început să piardă poziţii atunci când SUA a declanşat criza economică mondiala ce se derulează în prezent, cel puţin aşa crede - C. Fred Bergsten, Director la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, finansist de top în cadrul administraţiei presedintelui Carter.


O istorie similară cu cea a dolarului a avut-o şi lira, mai bine zis traseul pe care-l parcurge dolarul în prezent, ne aminteşte de traseul parcurs de lira sterlină pană la cel de-al doilea război mondial, când supremaţia lirei a fost înlocuită cu cea a dolarului.

Astăzi dolarul este unica valuta de circulaţie mondială, este valuta cu cea mai sporită convertibilitate. Pentru că se poate cumpăra şi vinde uşor şi cu pierderi minime, business -urile din întreaga lume dau predilecţie acestei unităţi de schimb. Cum a ajuns dolarul pe poziţia de valută globală - este un subiect atât de special încât necesită o tratare amănunţită în cadul unui articol dedicat.

Cert e că azi pe glob nu veţi găsi o ţară în care să nu puteţi schimba dolarul în monedă naţională. Procesul de globalizare este suţinut şi se face posibil, în mare parte, şi datorită existenţei unei monede cu circulaţie globală şi universal acceptate. Fără o astfel de monedă ar fi mult mai greu sa se facă comerţ internaţional. Problema apare atunci când emisiunea acestei monede se face deliberat şi favorizează o naţiune în detrimentul tuturor celorlalte.

Paradoxal dar adevarat – SUA, poate să beneficieze de resursele oricărui stat aproape pe gratis, pentru că ea nu cedează nimic în schimbul materiilor, materialelor, bunurilor ,serviciilor cumparate. Se face doar o inscriptie contabilă şi printr-o usoară miscare de stilou (sau key board) se scriu pe contul unei sau altei ţări sume în dolari, percepute drept fiind egale cu valoarea bunurilor primite. Astfel China, partenerul principal al Statelor Unite, a ajuns în posesia unei creanţe de 2 trilioane de dolari adică aproximativ a şasea parte din datoria publică a Statelor Unite.

La Sumitul din 16 iunie de la Ekaterinburg, statele “BRIC” şi-au expus dorinţa de a substitui dolarul cu o altă unitate de masură care va prelua rolul de monedă globală. Lamentabil este faptul că sa discutat despre înlocuirea dolarului cu DST-urile. Până în 2010 ponderea dolarului în DST va fi de 45%.

DST este o unitate de cont, emisă de FMI organizaţie care lucrează în favoarea corporaţilor gigantice americane. FMI, in calitatea sa de emitent de DST-uri, decide ponderea dolarului în coşul de patru valute. Iar cota cea mai mare in FMI o au Statele Unite. Prin urmare se face limpede cine controlează ponderea dolarului în DST. Astfel dcă se schimbă dolarul pe DST această schimbare va fi mai mult una de imagine decât de substanţă.

Economişti cu renume văd criza mondială şi semnele de întrebare pe care aceasta le ridică, vis-à-vis de economia Americana drept un punct de plecare pentru stablirea unei ordini economice noi. Politica monetară “libertină” aplicată în prezent de Rezerva Federală pentru a aprinde flacăra relansării economice, inclusiv o rată a dobanzi aproape de zero şi o emisiune masivă de monedă, vin să slăbească puterea dolarului.

Cel mai probabil scenariu.

Personal văd un scenariu în care dolarul se dezlipeşte de apartenenţa sa naţională îşi schimbă denumirea şi apare ca o monedă de cont emisă de către o instituţie financiară globală care se va pretinde independentă, după care întreg numerarul va dispare, până chiar şi persoanele fizice vor utiliza această monedă de cont, monedă care va fi emisă de aceiaşi actori dar care vor afişa o apartenenţă globală. În consecinţă vom avea un sistem monetar global, virtual, banii existând doar pe cont. Într-un astfel de sistem individul devine extrem de vulnerabil, transformandu-se într-un rob. Or, daca cineva devine incomod, printr-un "Delete" poţi şterge tot ce a agonisit omul o viaţa.

Un comentariu:

  1. Совсем не оптимистичные перспективы. Хотя, скорее всего, верные. В унисон сценарию "Апокалипсиса" из Библии.

    RăspundețiȘtergere

fa si tu publica opinia ta