marți, 5 iulie 2011

Colesterol La Nivel Critic In Economia Republicii Moldova

De curand a fost publicat raportul Bancii Mondiale cu privire la usurinta cu care se pot face afaceri in principalele orase din Europa de Sud-Est. Pentru prima data in raportul "Doing business" au fost incluse orasele Chisinau si Balti. In total raportul include 22 de orase din Europa de Sud-Est.

Raportul studiaza usurinta cu care se pot face afaceri pe 4 dimensiuni. Primul indicator este: Usurinta cu care se initiaza o afacere, al doilea indicator este: Usurinta cu care sunt eliberate permisele de constructie, cel de-al treilea indicator vizeaza executarea contractelor ultimul indicator fiind usurinta cu care se inregistreaza dreptul de prorietate.


Republica Moldova este lider absolut in ceea ce priveste usurinta cu care se inregistreaza dreptul de proprietate. Astfel atat in Balti cat si in Chisinau dreptul de proprietate se inregistreaza in 5 zile lucratoare in comparatie cu 90 zile in alte orase din Europa de Sud-Est.

Un alt capitol in raport cu care Chisinaul si Balti sta relativ bine este respectarea executarii contractelor. Astfel Chsinaul estepe locul 2 iar Balti pe locul 4.

Cat priveste toate celelalte capitole suntem codasi incontestabili. Cel mai prost stam la capitolul eliberarea permiselor de constructie in conformitate cu acest indicator Chisinau este pe locul 19 iar Balti pe locul 8. Daca in 2010 nu se adopta legea care stabileste expres termenul maxim de eliberare a permiselor de constructie cred ca azi am fi fost pe locul 22.

In ceea ce priveste usurinta cu care se inregistreaza o afacere Chisinau e pe locul 17 iar Balti e pe locul 13. Inregistrarea afacerii in Republica Moldova poate dura minim 10 zile.

Acest raport al Bancii Mondiale este aidoma unui test de colesterol al economiei, de remarcat este faptul ca, colesterolul (adica birocratia) in economia Republicii Moldova, se afla la nivel critic. Daca pentru repararea drumurilor pentru atragerea investitorilor avem nevoie de milioane apoi pentru reforme in sectoarele sus mentionate este nevoie de un efort financiar infinitezimal. Daca nu vom constientiza necesitatea lichidarii excesului de birocratie nu vom putea sa atragem nici investitii si nici afacerile deja existente nu vor avea mari sanse de izbanda.  Speram urmatorul raport Doing Business sa ne prezinte in topul tarilor cu cel mai redus nivel de colesterol.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta