duminică, 26 aprilie 2015

Guvernanții ne vor vegetarieni cu de-a sila!

Dacă alte modificări la politica bugetar-fiscală au fost reflectate mai mult în mass media atunci modificarea aplicată la articolul 96 al codului fiscal a fost ignorată cu desăvârșire. 

În redacția veche, liniuța 5 a acestui articol prevedea aplicarea cotei de 8% TVA pentru producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova.

În conformitatea cu prevederile din acest articol, pentru fructele, legumele și producția de carene vie și sacrificată produsă sau importată, se aplica o cota redusă de TVA de 8%. 
Conform noilor modificări, care intră în vigoare de la 1 mai 2015, cota redusă de TVA de 8% va fi aplicată doar pentru producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie, fitotehnie şi horticultură în formă naturală, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova, de la poziţiile tarifare: 010221, 010231000, 010290200, 010310000, 010410100, 010420100, 060210, 060220, 0701, 07020000, 0703, 0704, 0705, 0706, 070700, 0708, 070920000, 070930000, 070940000, 070951000, 070959100, 070959300, 070960100, 070970000, 070993100, 070999100, 070999400, 070999500, 070999600, 0713, 071420100, 080231000, 080610, 080711000, 080719000, 080810, 080830, 080840000, 0809, 08101000, 081020, 081030, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1201, 1205, 120600, 1209, ex.121291 - sfeclă de zahăr proaspătă sau refrigerată, 121300000, 1214.

Ce semnifică această modificare pentru cetățenii Republicii Moldova?

Voi începe explicația prin trecerea în revista a unor statistici foarte relevante în înțelegerea impactului modificărilor operate.

În conformitate cu cele mai recente date pe care le furnizează Biroul Național de Statistică din Republica Moldova, consumul mediu anual de carne și preparate din carne, pe cap de locuitor este de 41,6 kg, în timp ce consumul de pâine și consumul de produse de panificație este de 110 kg pe cap de locuitor. 

Pentru comparație, în România, pentru aceiași perioadă, consumul mediu anual de carne per capita era cu aproximativ 17 kg mai mare, cu toate acestea România este printre codașii Europei la acest capitol.

De remarcat aicea că nu ne referim la calitatea cărnii ci vom discuta doar de aspectul cantitativ al acesteia. Dacă ar fi să luăm în discuție și calitatea cărnii și a produselor din carne atunci rezultatele ar fi cu totul descurajatoare.

Un alt detaliu statistic foarte important ține de faptul că în conformitate cu datele comtrade pentru 2013 (cele mai recente date disponibile), Republica Moldova a exportat carne și produse din carne, în valoare de 18,77 milioane USD și a importat carne și produse din carne în valoare de 45,57 milioane USD, ceea ce înseamnă importuri de carne de aproximativ 2,5 ori mai mari decât exporturi. Cea mai mare parte a importurilor de carne o constituie importurile de masă sacrificată. 

Astfel, conform acestor date putem constata că producția internă de carne plus importurile nete asigură un consum mediu anual per capita de 41.6 kg. (46,4 kg în mediul urban și 37,9 kg în mediul rural).

În conformitate cu prevederile de la articolul 96, liniuța 5. a codului fiscal, pentru carnea sub formă de masă vie şi sacrificată, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova se aplica o cotă redusă de TVA de 8%. Prin modificările operate la acest articol, de la 1 mai, pentru carnea masă vie (cu excepția masei vii utilizate pentru înmulțire) și masă sacrificată nu va mai fi utilizată cota redusă de tva de 8%, ci cota standard, în mărime de 20%.

Această modificare legislativă va determina scumpirea cărnii vii și sacrificate produse, importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova cu minim 12%.

Este de menționat că, carnea rămâne a fi una dintre cele mai importante surse de proteină, iar consumul insuficient de proteine în tandem cu un consum exagerat de carbohidrați influențează negativ calitatea vieții și poate provoca sau agrava foarte multe boli, ceea va exercita presiuni suplimentare asupra sistemului național de sănătate aflat și așa în dificultate.

În conformitate cu datele incluse în Strategia Națională de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020, fiecare al doilea cetățean al Republicii Moldova este supraponderal, iar obezitatea, la rândul său este factor de risc major pentru diferite stări morbide din parte sistemului cardiovascular, şi nu numai. 

Astfel, de la 1 mai 2015, pe lângă faptul că se va scumpi taxa de drum, accizele, scumpiri ce vor determina creșteri generalizate de preț la toate produsele, politică bugetar-fiscală pentru acest an vine cu o nouă surpriză – scumpirea cărnii, care și așa era un produs prezent pe masa moldoveanului doar de sărbători.

Este de menționat aici că și pentru o bună parte din fructele și legumele produse importate și/ sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 1 mai 2015 va crește TVA-ul de la 8% la 20%. 

În noile circumstanțe am putea deveni vegetarieni de nevoie!


Articol publicat pentru Agora.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta