luni, 22 martie 2010

DEMOCRATIA INCEPE LA BOLOGOVAT

Rezultatele concursului Blogovat vin sa sminteasca. Daca e sa presupunem ca sunt date reale si nici un administrator nu a modificat cifrele atunci apare intrebarea? Cum vine asta  - Votul bloggerilor are o valoare de 3 ori mai mare decat votul poporului. Astfel daca te inetelegi cu niste bloggeri si ii incluzi in concurs doar ca sa te voteze poti nici sa nu te mai gandesti la preferintele poporului. La ce bun mai voteaza poporul atunci? Cum vine asta: la categoria blog de specialitate blogul lui Mihai Bologan aduna 299 de voturi de la useri si este pe locul 4 (adica nici un loc) iar blogul lui Grigoriev Sergiu cu 80 de voturi e pe locul unu. Si mai caraghios este faptul ca pe locul doi se afla blogul lui Profor Vanea cu doar 10 voturi din partea utilizatorilor. Dragi organizatori ai concursului mi-ati taiat orice chef de a mai participa la vre-un concurs organizat de DVS. Daca tot asa aveau sa aiba loc alegerile in parlament apoi comunistii se votau pe ei insisi mai convingeau si pe MU sa-i voteze si puteau sa faca o treaba in gusturile poporului. La capitolul Lansarea Anului - Nata Albot este pe locul 24 in preferintele utilizatorilor. Explicati-mi si mie pe ce criterii Juriul (Dumitru Ciorici , Nicu Popescu, Oleg Ciubotaru, Olga Răilean, Soacra Mică, Valeriu Tihai) a tras-o de urechi de pe locul 24 pe primul loc la aceasta categorie, loc atribuit de juriu. Cred ca treaba juriului era sa salveze pe cineva de pe locul 4 in topul preferintelor userilor, dar nu chiar de la coada. Daca nu era blogul Nataliei Albot si era a lui Gicu Boevicu apoi sigur juriul nu ridica nici un deget pentru a-i conferi statutul de blogul anului. Fac concluzia sau mai bine o las pe seama cititorilor acestui post. Si ca sa va fie mai usor sa concluzionati, aflati ca un blog a fost completamente descalificat din concurs este vorba de blogul http://petreculeac.wordpress.com. Aceasta descalificare nici nu a fost anuntata, abea dupa eveniment am aflat de acest lucru. Care e explicatia - cica prea multe voturi, frauda de voturi. Daca era vorba de un juriu competent  si o organizare buna atunci trebuia sa previna, mai intai, orice fel de frauda, daca nu a fost cu putinta atunci sa anunte cauzele descalificarii blogului, sa aduca probe, altfel e lipsa de transparenta si chiar abuz. Cica blogul avea un numar exagerat de voturi - ce inseamna exagerat? Cum faci proba fraudei de voturi? Poate cineva intentionat a eliminat blogul pentru ca sa elimine concurenta? Toate astea confirma un singur lucru - lipsa profesionalismului, impartialitatii, obiectivitatii, lipsa  democratiei, in ultima instanta si asta la un concurs de 2 bani, concurs fara premii, ce sa mai zici de alegeri parlamentare.
Imi cer scuze de la studentii mei ca am participat la un astfel de concur (adevarat con cur) si le promit ca blogul lor (http://vitalierapcea.blogspot.com) nu va participa la acest concurs pana nu se va schimba modalitatea de evaluare a concurentilor si pana votarea nu va fi transparenta, adica fiecare doritor sa poata vedea in timp real cate voturi are. Postez mai jos lista pretinselor rezultate ale votarii.

8 comentarii:

  1. Merci pentru sustinere Vitale, cam la aceleasi ganduri ajunsesem si eu. Le-am si scris intr-o scrisoare deschisa, macar sa stie lumea unde s-o dus voturile lor.
    http://petreculeac.wordpress.com/2010/03/24/disqualification-of-uncomfortable-challengers/

    Organizatorii au fost destul de draguti si macar mi-au explicat pana la urma de ce am fost descalificat: 40 voturi pe ora de la 8 la 17 timp de o saptamana... cred ca acum e evidenta reavointa nu stiu cui.
    :((

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Datele sunt reale
    2. Poporul 0.4 Bloggerii 0.6
    3. Poporul poate influnţa cu puţin rezultatele, pentru că bloggerii sunt cei care cunosc blogosfera si blogurile, si cei care trimit hai votează pe facebook spre exemplu la toată lumea care nu are nici idee de blog nu trebuie să dispună de o aşa putere decizională ca şi bloggerii.
    4. Te poţi înţelege şi cu 39 de bloggeri ca să te voteze dar depinde cine ia votat pe acei blogeri şi cine a votat pe acei acei bloggeri, ficare bloggeri are o importantă şi valoare unui vot diferă de la blogger la blogger, deci nu este unu plus unu aici şi gata.
    5. Da Mihai are 299 voturi de la popor şi 0 voturi dela bloggeri, lămuresc, bloggerii cei din categoria dată (33 la număr) au socotit că altcineva merită să fie primul. Mihai a venit pe locul patru pentru că el a votat pentru cineva, nevotarea il ducea pe locul tău adică 8 dar dacă votai tu să zicem pe cineva care nu are nici un vot atunci erai situat pe locul 5 deci din cauza idiferenţei tale ai ajuns pe locul 8, adica ai tăiat creaga de sub picioare.
    În schimb Grigoriev Sergiu cu 80 voturi de la popor şi cu 3 de la bloggeri are locul 1.
    Profor Vanea cu doar 10 voturi si atenţie un singur vot de la blogeri vine pe locul doi, din simplu motiv că la votat un bloger care e socotit de 3 bloggeri ca fiind cel mai bun din cateboria dată, şi cei care lau votat pe Grigoriev (doi din ei) au la fel voturi de la alti bloggeri care si ei un rank şi tot aşa pînă nu se termină cercul.
    6 Acelaş lucru sa intamplat si cu nata albot care nu a votat, şi a ajuns pe locul 24, dacă vota ea era pe locul 2 sau 3 pentru că pentru ea a votat cel mai influent blogger din categoria data care a aumulat 6 voturi. Juriu nu salvează şi ei nu ştiu cine şi cum votează sau cine şi cum a votat fiecare decide singur conform criterilor care sunt şi pe site. Cere explicaţii de la juriu de ce 3 din 6 iau dat note maxime anume natei.
    7. Blogul discalificat a fost anunţat la timp, noi nu putem să scriem cate un comentariu la fiecare participant în parte, trebuia să urmăreşti sursele oficiale ale concursului fb twitter blog forum. Cu toate că pe site scrie; Blogurile neeligibile pot fi descalificate la orice etapă a concursului, fără prevenire. Da cate 40 voturi pe oră pe zi în 7 zile nu ţi se pare suspect?
    8. Trezirea, Blogovăţ e festival da nu concurs.

    Acum am şi eu o întrebare două:

    De ce nu ai citit atent termenii şi condiţiile înainte de a înregistra blogul.
    De ce nu ai votat dacă era recomandat pe site şi era clar spus că vei avea un rank nul şi nici o şansă să cîştigi.
    De ce nu ai citit pe site despre modalitateea de votare şi procentajul popor vs juriu
    De ce nu ai citit mesajele in care era rugat să votezi.
    De ce nu ai venit cu propuneri pînă sau in timpul concursului despre posibilitate votării.
    De ce nu vii cu propuneri acum.
    De ce lenea nu vrea să vadă mai mult nimic decăt numărul voturilor din partea poporului
    De ce se doreşte a vedea numai o pătrime din tot întregul.
    De ce după părerea ta aşa reese, că cel care are cele mai multe voturi acela castigă.
    De ce nu citeşti comentariile şi posturile de pe blogul oficial unde am lămurit nu numai o dată despre sitemul de vot, şi în 2009 şi in 2008.
    De ce facem concluzii fără a cerceta, parcă zici că eşti cercetător, nici nu pun la dubii experienţă ta in domeniu cred că eşti bun în ceea ce faci.
    Şi de ce societatea se comportă la fel online şi offline şi au votat in jur la 50% dintre bloggeri. Cine vrei ca să decidă pentru tine?

    In concluzie, sitemul de vot este bun, dacă nu doriţi să vă implicaţi printr.un singur vot, că altceva nu aţi avut de lucru, atunci eu nu vă pot ajuta cu nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Valeriu,
    1. Afla ca am votat si eu bloguri, nu unul, primul blog pe care l-am votat a fost descalificat, am mai votat inca ptru pe langa acesta.
    2. Daca asa de mult conteaza votul bloggerilor, la ce bun sa mai voteze poporul
    3. Daca asa de mult conteaza votul bloggerilor antucni concursul vine sa fie o intelegere de cartel si e mai mult de forma. O sa ajungeti sa va imputiti in sucul propriu fara sa permitetii oamenilor si ideilor noi sa patrunda in cercul vostru,
    4. Codul pentru butonul blogovat pentru word press era defect, pe motiv ca puteai vota de nerepetate ori si el tot mai propunea sa votezi.
    5. Am citi conditiile, foarte bine, inainte de a inscrie blogul in concurs, dar erau formulate foarte ambiguu.
    6. Si raspunsul tau este lipsit de coerenta a trebuit sa citesc de 3 ori ca sa-mi dau seama ce vroiai sa-mi explici.
    7. La capitolul intrebari – cred ca ai vrut sa ma impresionezi cu numarul lor pentru ca te repeti.
    8. In ce priveste propunerile iti recomand sa mai citesti o data postul http://vitalierapcea.blogspot.com/2010/03/democratia-incepe-la-bologovat.html?showComment=1269447458066#comment-c6545001044951370718
    9. Draga Valeriu Tihai, sa stii ca nu am nimic cu tine personal – nu te cunosc si sincer cred ca esti o persoana simpatica, sunt furios pe modul in care sa petrecut concursul, sunt dezamagit ca elita vine sa repete greselile despotilor. Din asa lucruri mici gen blogovat se educa persoana, de aici incepe democratia. Si atunci de ce sa nu fie blogovat un prilej de a straluci in acest sens, avem atat de putine lucruri corecte in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vitalie, blogul dacă a fost descalificat aceasta nu înseamnă ca a fost şters sau ştearsă informaţia despre el, despre voturile primite, date etc, ai înţeles deja că am mai verificat o dată, şi îţi pot spune cu certitudine că NU ai votat.

    Hai să dau un exemplu, ce părere ai dacă pentru a alege cel mai bun economist vor vota potiţiştii sau medici? Nu crezi că cel mai corect vor alege tot economiştii?

    Blogovăţ e făcut de bloggeri şi pentru bloggeri.

    Afirmaţia că votul poporului nu contează e greşită 40% din rancul total vine din partea poporului şi 60 din partea bloggerilor. Patruzeci procente e mai mult decît zero.

    Codul pentru wp este corect al este compus dintr-o imagine care deschide o pagină in care se afla fix codul de la celalete platforme, din simplu motiv că wp nu susţine iframe. Direct din imagine nu aveai posibilitate să votezi era necesar să faci şi al 2 pas. Deci pînă la urmă avem un cod, acelaşi cod care nu poate fi diferit.

    Ai aproape un an să rescrii condiţiile, le aştept cu mare plăcere.

    Sunt gata să îţi lămuresc şi alte detalii să zicem în timpul unui offline şi o să vezi cum stau lucrurile cu adevărat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Valeriu - fie cum spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu va suparati, Valeriu Tihai, dar 'democratia' de tipul 'bloggeri pentru bloggeri', 'politisti pentru politisti' samd, nu-mi suna-a bine. Inceteaza sa mai fie 'democratic' si se profileaza si degenereaza mai degraba intr-o casta, cu un circuit inchis, in jurul unor interese obscure ale unuia sau altuia. Si tocmai in acest "suc propriu", cum bine spunea cineva mai sus, se pierde toata ideea si interesul de vot liber exprimat al unui public.
    Or, haideti sa nu inventam definitii: un blogger nu este un savant, sau un 'specialist'( ati pomenit facand o paralela mai mult decat fortata cu ... politisti, medici sau economisti), a carui 'calitate' sau prestatie sa fie apreciate de un juriu sau o 'fratie' cu caracter inchis si 'specializat'. Un blogger este un cetatean oarecare ce 'tine' un jurnal public, de cele mai multe ori insa fara pretentii de "connaisseur", desi desigur exista si bloguri specializate, interesante de urmarit de altfel.
    Si atunci- ori admitem ca blogul reprezinta un domeniu de interes pentru toti, si apreciem in consecinta in mod egal votul bloggerilor si cel al publicului larg 'profan', ori facem din Blogovat o casta, cu sistem de vot preferential rezervat bloggerilor 'specialisti'.
    Dar atunci apare o nedumerire: cati din membrii juriului si a bloggerilor, dar mai ales in ce masura, sunt 'specializati' in economie, politica, politologie, drept, literatura, arta, design, geografie, buburuze si alte mii de teme ce pot fi imbratisate de un blog, ca sa pretinda "preferentialitate" in aprecierea calitatii unui blog?!!
    Desigur, nu astept raspuns. In primul rand pentru ca reactia mea e tardiva, in raport cu data articolului si comentariilor la care ma raportez cand scriu. Dar mai ales pentru ca intrebarea e una pur retorica...

    P.S.Nu am un blog, dar nu vad de ce votul meu ar conta mai putin intr-un concurs de bloguri; or daca vad ca e asa- interesul pentru o astfel de competitie mi-ar pieri in mod sigur.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga "Anonim" te sustin in totalitate. Ai spus niste adevaruri pe care am incercat si eu sa le explic organizatorilor acestui "concur". Cu parere de rau nu cred ca am avut rezonanta la ei dar ma bucur enorm sa aflu ca reprezentanti ai publicului larg gandesc la fel, asta chiar i-mi da speranta.

    p.s. se poate comenta cu nume propriu. Din meniul comentati ca: alegeti optiunea Nume/Adresa URL

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt anonima. Ma bucur ca mesajul meu a fost receptat si sustinut si de altii! Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere

fa si tu publica opinia ta