miercuri, 2 martie 2011

8 MARTIE IMPLINESTE UN SECOL


Anul acesta se vor implini 100 de ani de la prima serbare a zilei internationale a femeilor. Cu toate acestea nu toti cunosc istoria acestei zile. 

A "Doua Internationala Socialista" a organizat la Copenhaga prima conferinta a femeilor. In cadrul acestei conferinte, Clara Zetkin a sugerat sa se instituie ziua internationala a femeii muncitoare. Cu toate ca nu a fost fixata o data pentru aserbarea zilei internationale a femeii la 1911, in data de 19 martie Clara Zetkin mobilizeaza un milion de femei din Germania, Austria, Danemarca si Elvetia care au marcat prin marsuri ziua internationala a femeilor. 


Clara (Eissner) Zetkin (familia Zetkin a fost preluata de la amantul, revolutionar rus - Ossip Zetkin) era membra a partidului Social Democrat German in cadrul caruia lupta pentru promovarea ideilor socialiste dar si a ideii de emancipare a femeilor, pledand pentru drepturi egale pentru barbati si femei.

In 1977 ONU declara ziua de 8 martie "ziua internationala a drepturilor femeilor si a pacii". Astfel tarile membre ONU ajung sa sarbatoreasca ziua femeii in data de 8 martie. Tot in data de 8 martie sarbatorim si noi cei din spatiul post sovietic ziua internationala a femeilor. 

Din perspecitva marketingului sarbatoarea este utilizata pentru a stimula vanzarile in aceasta perioada. Sezonul cumparaturilor de primavara este inaugurat cu ziua sf. Valentin continuat cu dragobetele 1 martie si 8 martie si  incheiat cu sarbatorile de paste. Astfel valoarea zilei de 8 martie, din perspectiva marketingului, este cea de stimul al vanzarilor, stimul care lucreaza deja de un secol.

Totusi de la inaugurarea zilei internationale a femeilor muncitoare au trecut deja 100 de ani.  De-alungul celor 100 de ani multe tari au combinat ziua internationala a femeilor cu alte sarbatori apropiate si ca data si ca sens. Multe tari au renuntat la ziua de odihna mentinand, totusi, spiritul de sarbatoare.

Curios este faptul ca in China si Madagascar ziua de 8 martie este sarbatoare oficiala doar pentru femei barbatii muncesc in aceasta zi. Cred ca ar fi foarte amuzant sa vedem barbatii din Republica Moldova ca munces iar femeile moldovence au zi libera de 8 martie, oare cum ar fi?

p.s. La multi ani de sarbatorile de primavara!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta