miercuri, 7 decembrie 2011

Internetul devine un loc tot mai sigur, e de bine?

Internetul devine un ingredient, din ce in ce, tot mai omniprezent in viata cotidiana.Astazi de-abea daca ne mai putem inchipui existenta, fara internet. Cand se intampla sa pice netul in sufletele noastre se instaoreaza tacerea si un gol imens foarte greu de suplinit.


Toti marii specialisti in marketing si comunicare: Kotler, Stanton, Nordstrom, Godin, Pease etc vorbesc despre o ascensiune nemaipomenita a internetului si despre necesitatea orientarii spre acest mediu pentru a face un marketing al secolului XXI. 

Eu vreau sa va vorbesc nu despre ascensiuni ci despre tendinte ce se cristalizeaza in materie de internet siguranta si marketing.

Internetul devine un loc tot mai sigur sau tot mai securizat?
Odata cu aparitia e mail-urilor care necesita inregistrare a aparut si termenul de securitate. Username-ul si parola iti garanteaza securitatea accesului la contul de email. Odata cu aparitia retelelor de socializare nevoia de siguranta creste, in joc fiind relatiile personale care se creaza intre membrii aceluias cluster.  Vrei sa fii sigur ca nu-ti va intra nimeni in cont si nu-ti va posta nimic provocator pe "perete". 

Astazi este prezenta tendinta de unificare a adreselor de mail prin sincronizarea adresei si contactelor cu alte adrese de mail, astfel se elimino reduntanta si se poate vedea cu certitudine care, si cate adrese de e mail are persoana.

Pentru a-ti crea un cont pe retelele de socializare este nevoie de o adresa de e-mail, astfel adresa ta de e-mail se leaga cu caracterul super personal si intim al tuturor discutiilor care se poarta pe retelele de socializare. Identitatea persoanei si mailul in sfarsit se leaga. Povestea insa nu se termina aici, retelele de socializare au creat quiz-uri, jocuri interactive prin intermediul carora membrii grupului tau updateaza informatia despre tine, care, cu autorizarea ta iti actualizeaza imediat profilul. Astfel, on line, te pomenesti cu un volum imens de informatii despre tine.

Este interactiv, amuzant si interesant sa pui poze pe retele de socializare si sa le imparti si comentezi cu prietenii si membrii grupului tau. Retelele de socializre te ajuta sa tag-uesti persoanele din poze, astfel devin interconectate mailul, identitatea si aspectul fizic, exterior al persoanei.

Toate like-urile pe care le faceti sunt memorate cu grija de sistem si acesta va pune in bara din dreapta mesaje publicitare cu, content ce ar putea sa va intereseze.

Toate paginile pe care navigati de la acelasi IP se memoreaza si functie de vizitele efectuate o sa observati ca aveti senzatia ciudata ca cineva va urmareste, cand o sa intrati a doua oara pe acelasi site el o sa fie customizat functie de preferintele pe care le-ati exprimat in prima vizita. 

Pentru a te inregistra pe multe din site-uri nu mai trebuie sa-ti crezi un cont poti sa faci log in doar cu, contul tau de retea de socializare sau cu adresa de e-mail iar pe viitor singurul instrument cu care te vei inregistra va fi conturile tale de mail sau f-bk, daca in general va mai fi nevoie de inregistrare.

Internetul mobil ridica securizarea la un, cu totul alt nivel, intri pe contul tau de pe o retea sociala si poti adauga locatia la comentariu iar pe "perete" o sa apara neaparat: "posted from a mobile phone". Astfel  nu doar ca-ti este  expusa identitatea ci si locatia. Imaginativa daca toate elementele astea pot fi urmarite in dinamica - atunci vom avea un portret perfect al persoanei cu toate like-urile, comenturile, locatiile si toata intimitatea care devine o achizitie usor de accesat pentru cei interesati.

Din pacate nu exista nici o institutie care sa ne apere identitatea virtuala, argumentele de securitate on line care ni se imputeaza devin tot mai evident niste avocati subtili ai securizarii on line. Securizare care nu are drept scop identificarea hackerilor si a elementelor obscure de pe on line ci urmarirea activitatii tuturor indivizilor.

Dreptul la intimitate  este unul fundamental, insa acest drept nu mai este garantat odata cu creearea unui cont pe o retea de socializare sau chiar a unui banal e-amil. 

In secolul XXI nu ai ce cauta fara e-mail pe de alta parte nimeni nu te impune sa o faci, deci renuntarea la intimitate este benevola, dar conditionata.

Este Inernetul din ce in ce mai sigur? nu stiu daca sigur, dar securizat - cu certitudine, e de bine? 

2 comentarii:

  1. se pare ca totul in jur ne urmareste incepind de la cele mai noi telefoane mobile, camere de luat vederi peste tot, inacaperi, strazi, orase, si finisind cu internetul...da cine stie poate mai sint si alte metode, dreptul la intimitate, democratie, libertate...hm.... ?! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. da ai dreptate: intimitate, democratie, libertate.. hm..?

    RăspundețiȘtergere

fa si tu publica opinia ta