miercuri, 25 ianuarie 2012

De ce cade euro?

Foarte multa lume se intreaba ce se intampla cu euro? De ce cade si de ce creste euro si pana unde va ajunge?


In primul rand sa exploatam motivele fluctuatiilor. Printre cauzele ce stau la baza fluctuatiilor majore ale monedelor se numara:

1. Initiativele guvernelor de modificare a ratei dobanzii la obligatiuni pe termen scurt mediu sau lung. 
2. Initiativele de emisiune a unor cantitati mari de obligatiuni pentru acumularea capitalului necesar.
3. Inrautatirea raitngului suveran sau a raitingului celor mai mari corporatii si institutii financiare dintr-o anume tara.
4. Situatii de forta majora ce duc la blocaje ale activitatii economico-financiare ale instutiilor importante dintr-o tara.
5. Efectul dominoului - statele natiuni sunt interconectate prin corporații și institutii economico-financiare, inrautatirea situatie la o institutie economico-financiara, criza se poate perpetua la alte institutii si in ultima instianta la statele natiuni.
6. Alte situatii

Este importanta identificarea cauzelor care stau la baza fluctuatiei valutare.
Astfel la baza deprecierii euro din primele zile ale lunii ianuarie stau urmatoarele cauze: deprecierea raitingului Frantei de la AAA la AA+; si scaderea ratei dobanzii pentru obligatiunile pe termen scurt ale Italiei si cresterea ratei dobanzii pentru obligatiunile italiene pe termen lung.

Incepand cu data de 15 a lunii ianuarie trendul s-a schibat si am inceput o noua crestere a euro. Desi cresterea este una prudenta cu oscilatii zilnice mici, este totusi o reabilitare a cursului euro in raport cu dolarul american.

Euro devine din nou atractiv odata cu restructurarea datoriei publice a Greciei si odata cu initiativele guvernului lui Lucas Papademos de a refinanta datoria publica printr-o noua emisiune de obligatiuni pe termen lung cu o rata a dobanzii atractiva.

Daca U.E. nu itreprinde miscari majore pe piata obligatiunilor si nu apare nici una din cele 6 situatii enumarate mai sus asta nu inseamna ca, paritatea euro vs dolar va ramane intacta.

Modificarea status-quo-ului pe piata SUA poate duce in mod  inevitabil la modificarea valorii euro in raport cu dolarul. Analiza se complica daca simultan pe ambele piete au loc modificari. Schema se complica si mai mult daca modficarile au loc pe alte piete cu efect de repercusiune si pe pietele UE si SUA. Daca e sa luam in calcul toate aceste fenomene indeletnicirea cu prognozele ale diferitor analisti este una foarte subiectiva si trebuie filtrata foarte minutios.

Situatia de criza se caracterizeaza prin agonia investitorilor, capitalul poate sa migreze de la o tara la alta si de la un activ la altul chiar si la o modificare nesemnificativa ale uneia din cel 6 situatii enumerate mai sus. Deaceea nu exclud posibilitatea unor fluctuatii mari ale valorii euro si dolarului si nu numai.

Important e sa nu intram in panica si sa nu umblam reschimband moneda de tezaurizare de la o zi la alta or asta avantajeaza doar pe cei care traiesc din schimb valutar. 

4 comentarii:

  1. Daca e vorba de fluctuatii ce au motive externe, atunci de ce valoarea euro-lui nu s-a modificat in Romania in perioada in care in Moldova era la pamint?! O cauza de ordin intern speculativ tot ar trebui privita ca o ipoteza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu exclud, intentia BNR de a mentine paritatea RON EUR la un nivel prestabilit.

    Daca, insa, esti atent si urmaresti cursul leului romanesc in comparatie cu mdl observi ca leul romanesc avea acelasi trend ca si euro iar valoarea sa crestea si scadea in raport cu leul moldovenesc simultan cu oscilatia euro.

    BNM incearca sa tina leul astfel incat sa asigure stabilitatea preturilor. In ultimul timp nu am sesizat comportament speculativ din partea BNM. Cursul leu in raport cu euro si leu raportat la dolar repeta trendul descris de dolarul american.

    RăspundețiȘtergere
  4. ca sa se regleze nivelul concurential al zonei euro fata fata de china

    RăspundețiȘtergere

fa si tu publica opinia ta