luni, 14 februarie 2011

Un "Te Iubesc" - la Grămadă sau Sf. Valentin - Rezultanta Marketingului (Debeers)


Biserica Catolica vorbeste foarte evaziv despre un cleric care a logodit doi tineri care se iubeau si a caror iubire nu era binecuvantata de parinti, sf Valentin fiind cel care a legalizat acea iubire in raport cu Dumnezeu.

Nu cred sa stie multi despre acest Valentin, dar cu certitudine, foarte multi sarbatoresc aceasta zi, care nu mai are nimic in comun cu cinstirea acestui sfant catolic.

Brandul sfantului Valentin a fost foarte iscusit manipulat in interes de marketing. Aceasta sarbatoare alaturi de 23 februarie si 8 martie vine sa revigoreze vanzarile intrate in declin dupa sarbatorile de iarna.

Esti sau nu catolic marketerii au reusit sa te convinga sa consumi de 14 februarie. Iar consumurile pot fi foarte diferite, de la un autoturism sau o mini vacanta in Venetia, la inele, flori si parfumuri.

Personal consider, ca indragostitii nu au nevoie de o zi anume in care sa-si confeseze sentimentele unul altuia. Acuma, insa, rezultat al straduintelor depuse de marketeri, indragostitii sunt nevoiti sa faca un efort, cu predilectie comercial, in ziua de 14 februarie.

Imaginati-va ce se poate intampla in cazul in care tanarul indragostit nu face nici o surpriza alesei sale cu prilejul acestei sarbatori comerciale. In mod cert va avea parte de niste reprosuri foarte taioase din partea iubitei.

De cealalta parte cum se simt cei care, generalizat, cumpara se agita si isi marturisesc sentimentele in aceasta zi. Cum e sa te simti iubita la "gramada", cum e sa iubesti cu "turma"?

Nu vreau sa zic ca aceasta sarbatoare nu e si prilej de bucurii, totusi cred ca mai mult e o zi a angajamentelor impuse de opinia publica manipulata, care zice ca in aceasta zi trebuie sa ti se faca confesiuni, cadouri, invitatii... Si marketerii de la DeBeers inteleg acest lucru si tocmai de aceea toate mesajele lor publicitare sun destinate barbatilor care daca vor sa scape de durei de cap ar trebui sa cumpere neparat unul sau mia multe diamante DeBeers.

Va propun aicea cateva mesaje promotionale de la DeBeers, cu mai multe detalii despre aceasta companie strategiile si tacticile sale sper sa revin intr-o alta postare, pana atunci va urez o zi a indragostitilor cat mai diferita decat a tuturor celor care, lafel ca voi, vor sarbatori  in  aceasta zi.









p.s. Majoritatea spoturilor celor de la DeBeers sunt in spiritul "The purple cow" a lui Seth Godin. Se deosebesc in mod vadit de celelalte mesaje promotionale. Iar spoturile televizate sunt executate in alb negru astfel nu pot trece neobservate atragand atentia aidoma unei vaci violete.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta