joi, 11 august 2011

In ce masura picajul burselor internationale va afecta economia Republicii Moldova

Aaturi de  mai multi analisti economici am acordat un mini interviu de tip blitz portalului de stiri 24h va propun continutul acestui interviu:

Vitalie Rapcea: Pe termen scurt moneda naţională s-ar putea deprecia din cauza dolarului care pierde teren în faţa celorlalte valute 
„Pe fundalul situaţiei tensionate internaţionale, cel mai probabil pe termen scurt în Republica Moldova se va deprecia moneda naţională din cauza dolarului care pierde teren în faţa celorlalte valute. Un alt efect ar putea fi creşterea preţurilor la resursele energetice (petrol, gaz), explică Vitalie Rapcea, analist economic. Acesta crede că în mai puţin de două luni bursele internaţionale îşi vor reveni, iar paritatea dolarului faţă de celelalte valute va fi ca acum jumătate de an. În ceea ce priveşte capitalului străin, ce se întâmplă acum în economiile internaţionale, nu va influenţa volumul acestuia din Republica Moldova, deoarece e prea mic. „Dacă totuşi se va ajunge la o criză financiară mondială s-ar putea răsfrânge asupra tuturor statelor, nu doar asupra Republicii Moldova. Un efect negativ pe termen lung ar putea fi asupra remitenţelor, care ar putea descreşte şi evident influenţa economia Republicii Moldova care e bazată pe consum.

Natan Garştea: Piaţa financiară autohtonă nu poate fi afectată, deoarece e foarte puţin legată de cea internaţională 

Natan Garştea, directorul companiei de consultanţă Estimator VM afirmă că situaţia internaţională va avea o influenţă minimă asupra Republicii Moldova, deoarece piaţa financiară autohtonă e puţin legată de cea internaţională. Însă dacă se va declanşa o nouă spirală a crizei, aceasta ar influenţa, în primul rând, descreşterea volumului remitenţelor, iar în ce priveşte companiile străine care activează în Republica Moldova pe termen mediu acestea ar putea exporta mai puţin, e de părere Garştea.

Tot ce e legat de activităţile externe – exporturi, producţie în lohn - ar putea fi afectat de situaţia incertă de pe pieţele internaţionale. Directorul Estimator-VM precizează că în Republica Moldova riscul e că economia bazată pe consum care nu e o sursă sigură de creştere economică, pe termen lung, deoarece o parte din familii se stabilesc cu traiul peste hotare, astfel nu mai trimit bani acasă.

Mihai Bologan: Autorităţile moldovene urmează să analizeze foarte atent modul în care schimbările pe plan internațional afectează economia autohtonă

SUA și-a pierdut ratingul maxim, AAA, doar conform agenției Standard&Poors, iar conform altor două agenții de referință, SUA continuă să aibă gradul cel mai înalt al siguranței creditelor. Această situație afectează în primul rînd economia SUA și deja se reflectă prin scăderea principalilor indici bursieri din SUA, urmată și de scăderi semnificative și la alte burse internaționale.

Republica Moldova nu are relații economice strînse cu SUA, ceea ce înseamnă că direct suntem foarte puțini afectați de ce se întîmplă peste ocean. Indirect, studenții noștri ce pleacă cu programul Work and Travel deja o duc mult mai greu, deoarece primesc salarii mai mici, iar costurile acestei „vacanțe” sunt din ce în ce mai mari.

Noua recesiune financiară se pare că va reprezenta doar prelungirea celei care a început în 2008, iar cetățenii din toate statele lumii ar trebui să se obișnuiască cu faptul că în noua economie mondială, atunci cînd există foarte multe interconexiuni între economiile naționale, schimbarea perioadelor de ascensiune și recesiune a economiilor se va face mult mai dinamic și mult mai inprevizibil. Republica Moldova urmează să analizeze foarte atent modul în care schimbările pe plan internațional afectează economia noastră și să ia măsuri preventive pentru a minimiza consecințele nedorite și de a se folosi de oportunitățile apărute.

Alexandru Pripa: 
În cadrul, procesului macroeconomic de la nivel mondial, Republica Moldova are din nou rolul de spectator
Odată cu reducerea rating-ului SUA la AA+ şi problemele financiare cu care se confruntă Spania şi Italia, la care se mai adaugă şi impasul în care se afla Grecia, echilibrul financiar şi economia globală este din nou în pericol. Mai mult, Franţa, care încă are rating-ul AAA, se află şi ea, după părerea experţilor, pe muchie de cuţit şi are toate şansele de retrogradare. În acest context, SUA are cel puţin posibilitatea de a emite bani, în timp ce ţările puternic dezvoltate din zona EURO nu pot face aceasta independent de statele membre ale acesteia. Se pare că o nouă criză financiară este iminentă, menţionează Alexandru Pripa, director executiv la Business Connect & Development

Potrivit acestuia, la moment situaţia este incertă, cu un fundal negativ al evoluţiei. Pe de o parte, cotaţiile pieţelor financiare în scădere iar pe de altă parte investitorii care pierd sume impunătoare de bani. SUA încearcă să revendice de la S&P rating-ul maxim, iar acţiunile de depăşire a efectelor economice negative încă nu sunt bine.
„În cadrul, procesului macroeconomic de la nivel mondial, Republica Moldova are din nou rolul de spectator, care în funcţie de cursul evoluţiei economiei mondiale, sau suportă consecinţele negative, ori impactul pozitiv. Evident, orice recesiune economica are efecte negative. Pentru fiecare ţară, scăderea generală a cererii, datorită reducerii veniturilor (stabilitatea lor sau majorarea sub nivelul inflaţionist) şi creşterea tendinţei de economisire a populaţiei”, e de părere Pripa.

Alexandru Pripa constată că pe lângă sistemul bancar, relativ stabil al Republicii Moldova, caracterizat prin lichiditate excesivă, ţara noastră este foarte sensibilă la reducerea volumului remitenţelor, care se regăseşte în descreşterea cererii. În acelaşi timp, odată cu zvonurile despre criza financiară, băncile devin şi ele vulnerabile: populaţia se grăbeşte să-şi retragă depozitele, iar resursele financiare au tendinţa de a se scumpi.

Un potenţial risc pentru economia autohtonă este legat de reducerea investiţiilor străine, care de fapt nu s-a restabilit pe deplin la nivelul anilor 2007-2008. Mai rău, capitalul străin ar putea fi retras din ţară.Dificultăţi ar putea interveni şi în cadrul sectoarelor de producţie şi export ale Republicii Moldova, pentru care piaţa noastră este insuficientă.

„Efectul general al proceselor de recesiune mondială are drept urmare încetinirea creşterii economice sau declinul acesteia. Durata crizei financiare este principala caracteristică care trebuie luată în consideraţie în cazul în care aceasta se impune, pe o perioadă lungă, iar impactul ar afectata capacităţile principalelor economii ale lumii”, e de părere director executiv la Business Connect & Development.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta