marți, 13 decembrie 2011

Buget cu miros de gaze de esapament, evaziune fiscala si naftalina.

An nou buget deja invechit moral.

Porteretul de ansablu al bugetului nu s-a modificat. In termeni absoluti avem o crestere a veniturilor si cheltuielilor in termen relativi, calitativi schimbarile sunt mult prea nesemnificative.

Astfel la capitolul: principale venituri la buget nu reusim nici in 2012 sa restaratam cel de-al doilea motor al economiei care este sectorul real. Asa se face ca 45,4% din peste 21,3 miliarde lei sunt venituri din TVA platit la marfurile importate. Daca importurile vor continua sa creasca vor creste si veniturile din TVA platit pentru marfurile importate.

Toata problema e ca, atunci cand importam produse noi, de fapt, sustinem economiile tarilor din care importam. Plata noastra pentru marfurile importate vine sa creeze locuri de munca, sa asigure cu pensii locuitorii din tarile surse ale importurilor noastre. Daca e sa gandim in prisma costului de oportunitatea tabloul devine foarte sumbru.

6,5% din veniturile preconizate pentru 2012 sunt din proiecte finantate din surse externe. Cumulat aceste doua componente formeaza mai mult de jumatate din veniturile estimate. Doar 16% din veniturile bugetului pentru 2012 sunt preconizate sa vina din TVA pentru marfurile, produsele si serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova.

La capitolul venituri se mai daoga si accizele care nu vor conditiona o crestere a incasarilor ci mai curand o diminuare a acestora. Cresterea taxei pentru devamare nu va conditiona o crestere a consumului de autoturisme noi ci mai curand va alimenta o crestere a pretului pentru autoturismele second hand. Vom vedea pe strazile moldovei tot mai multe masini vechi, si cu numere de inmatriculare straine sau cel putin transnistrene. In rezultat are de pierdut bugetul, ecologia si consumatorul. Drept solutie as propune o taxa pentru devamare progresiva, invers proportionala cu vechimea autoturismului importat dar si taxe de drum si inspectie tehnica, e.t.c., mai mici pentru autoturisme noi decat pentru cele vechi.

Drept rezultat am avea mai multe masini noi, un mediu mai curat, oraseni fericiti si masini second hand ieftine. Solutia prevazuta in politica bugetar fiscala pentru 2012 este exact pe dos. Rezultatele nu se vor lasa prea mult asteptate, chiar  din primele luni ale lui 2012 vom fi martorii unor scaderi spectaculoase ale importurilor de autoturisme in Republica Moldova.

Marirea accizelor pentru produsele petroliere si gaz lichefiat vor incuraja si mai mult vanzarea acestor produse la negru fara cec, direct din cisterne s.a.m.d. Ceea ce vom observa va fi o scadere a consumului de produse petroliere si gaz lichefiat, si asta nu pentru ca se va reduce consumul ci mai curand pentru ca petrolistii vor creste cantitatea vanduta fara acte. In ultima instanta in loc de venituri mai mari la buget am putea avea venituri chiar mai mici.

Si la capitolul cheltuieli bugetul pentru 2012 arata mult prea sumbru cu iz de naftalina chiar.
 La capitolul cheltuieli prioritatile sunt puse dupa cum urmeaza: 
Asigurarea sociala 17.8%, ocrotirea sanatatii 12.3, invatamant 10.3. Prioritatea noastra sunt bolnavii, batranii si copiii. Copii sunt de 3 ori mai neinsemnati in raport cu batranii si bolnavii. Cheltuieli majore in domenii gen dezvolaterea mediului de afaceri, cresterea calitatii vietii, infrastructurii nu sunt semnificative, prioritari sunt pensionarii cu cea mai mare cota de cheltuieli din proiectul bugetului pentru 2012. 

Cu toate ca deficitul bugetar a devenit mai mic de la 1,9 la 0.9% (797 milioane) din PIB daca e sa analizam din conceptie moderna atunci nici acesta nu e neaparat un lucru bun. Pentru ca daca veniturile bugetare ne ajung doar pentru supravietuirea institutiilor statului si a sectorului bugetar atunci deficitul finantat din surse straine sau din emisiuni de hartii de valoare ar putea fi utilizat pentru investitii.Cele mai dezvoltate state din lume au deficitele cele mai mari, atat deficite bugetare, cat si deficite la balanta de plati, noi insa mergem pe zicala moldoveneasca – sarac da curat (curat oare?)

Cam pe de-a-ndoasele sunt toate in tara asta.

P.S. Pentru 2012 se preconizeaza o crestere a PIB de 4% si o crestere a indicelui preturilor de consum de 6,5%, deci ne asteapta o contractie de 2,5%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta