Absolventii de licee traiesc clipe infernale vara aceasta si asta pentru ca sunt pusi in fata unei decizii care urmeaza sa le afecteze intreaga viata. In calitatea mea de asistent universitar am crezut de cuviinta sa vin sa-i ajut pe acesti tineri in luarea deciziei de inmatriculare la studii. Ajutorul meu o sa vina sub forma a 5 reguli pe care trebuie sa le respecte viitorii studenti, pentru a-si diminua gradul de insatisfactie pe parcursul anilor de studii si, poate, chiar intregii vieti.
1. Nu lasa altii sa decida pentru tine.
De regula primul seminar il dedic prezentarilor. Studentii se ridica cate unul in picioare, se prezinta povestsc cate ceva despre ei si despre modul in care au ajuns la ASEM. Numarul celor care raspund ca au ajuns la Universitate pentru ca parintii i-au trimis este destul de mare si anume acei studenti inregistreaza rezultate sub medie. Si asta pentru ca, considera ca le fac o favoare parintilor. Acesti studenti sunt neimpliniti, ca sa nu zic nefericiti, printre ei sunt multi care nici nu absolvesc.
Decizia trebuie sa-ti apartina si atunci odata cu aceasta iti asumi si responsabilitatile ce deriva din acea decizie. Viata e prea scurta sa faci facultatea de 2 ori asa ca alege tu, nu lasa altii sa aleaga pentru tine, pleaca urechea la sfaturi dar decizia sa-ti apartina!
Decizia trebuie sa-ti apartina si atunci odata cu aceasta iti asumi si responsabilitatile ce deriva din acea decizie. Viata e prea scurta sa faci facultatea de 2 ori asa ca alege tu, nu lasa altii sa aleaga pentru tine, pleaca urechea la sfaturi dar decizia sa-ti apartina!
2. Investigheaza inainte sa dai documentele.
Fa-ti temele de acasa - investgheaza si vezi unde ai sa inveti, cum arata Universitatea, ce profesori predau la acea Universitate. Discuta cu studentii din institutia in care vreai sa-ti continui studiile, Intra pe forumuri si vezi ce spune lumea despre acea institutie, despre personalul didactic etc. O investigare prealabila iti va ajuta sa alegi mai bine Universitatea in care vrei sa inveti. Anii studentiei sunt cei mai frumosi ani, daca Universitatea are profesori extraordinari, o locatie buna, aule frumoase atunci anii tai de studentie vor fi si mai frumosi.
3. Alege cu inima si ratiune.
Cand iai decizia fii atent pentru ca aceasta o sa-ti afecteze intreaga viata! Vezi sa-ti placa ceea ce urmeaza sa inveti, altfel iti va fi foarte greu, si nu trebuie sa-ti fie greu trebuie sa-ti fie interesant! Atunci alege ce-ti este mai aproape de inima alege acea facultate absovirea careea iti va ajuta sa faci lucrul drag cel mai bine. Gaseste echilibrul dintre emotii si ratiune. Daca stii ca pe piata nu se mai cer traducatori dar iti plac limbile alege relatii economice internationale s.a.m.d
4. Fii atent la modul in care este organizata admiterea
Daca la Universitatea la care vrei sa dai documentele admiterea este super prost organizata, nu ai cu cine sa-ti solutionez problemele de ordin tehnic, care au aparut pe parcurs, persoanele implicate in admitere sunt foarte irascibile si nu vor sa te ajute atunci fa-ti concluziile. Putin probabil sa poti solutiona problemele aparute pe parcursul anului, va trebui sa te obisnuiesti cu o astfel de atitudine daca o sa accepti sa te inscrii la acea institutie. De aceea la dmitere fii atent la abilitatile organizatorice ale Universitatii si ia decizi luand in calcul si acest factor pentru ca o sa ai de umblat pe la decant si nu-i exclus sa ai nevoie sa solutionezi probleme si mai dificile.
5. Interpreteaza admiterea 2010 ca pe o etapa de initiere in viata matura. Devii matur prin faptul ca iai prima decizie fundamentala care-ti va influenta viata. Asuma-ti responsabilitatea si consecintele ce vor urma. In momentul in care ai depus actele la facultate si ai facut-o singur, constient si responsabil, ai devenit matur in cel mai adevarat si nobil sens al cuvantului.
Va garantez ca daca o sa urmati aceste 5 reguli pentru a decide unde o sa invatati, va veti reduce la minim gradul de insatisfactie ce va apare pe parcursul studiilor. Va urez un Doamne ajuta si decizii cat mai corecte.
Multumesc de sfat .. am depus la BS . si sper sa trec ..
RăspundețiȘtergereastfel de reguli trebuie tiparite si transmise in masa celor ce termin cl.12
RăspundețiȘtergerebune reguli dom' Profesor )))
ei unde au fost regulile astea cind mi-am ales facultatea...
RăspundețiȘtergere