miercuri, 3 noiembrie 2010

Termenii de comert international s-au schimbat!

In luna septembrie 2010 Camera Internationala de Comert de la Paris (ICC) a modificat termenii internationali de comert.Termenii Internationali de Comert sau INCOTERMS au fost elaborati de Camera Internationala de Comert cu scopul delimitarii drepturilor si obligatiilor partilor participante in comertul international de marfuri. Astfel INCOTERMS reprezinta un set de norme de comert international care vin sa reglementeze si sa descrie drepturile si oblogatiile partilor participante in comertul international. 


Prima editie a acestor termeni de comert international a fost adoptata in 1936. Camera Internationala de Comert nu a facut decat sa dea o interpretare unica unor termeni deja existenti si utilizati pe larg in comertul international.

La 1936 clauzele INCOTERMS erau urmatoarele: 

Ex Works; 
FOR (franco wagon); 
FAS (Free alongside ship);
FOB (free on board); 
C&F (Cost and freight); 
CIF (cost insurance and freight); 
Ex Ship; 
Ex Quay

Astazi cele 8 clauze de la 1936 s-au pastrat, cu mici modificari, la ele adaugandu-se inca 5. Actualmente, pana la 1 ianuarie 2011, sunt in uz clauzele INCOTERMS 2000.  Se numesc asa datorita anului in care aceste conditii de comert international au fost revizuite. Astfel in INCOTERMS 2000 fata de INCOTERMS 1936 mai apare si clasa D cu urmatoarele clauze:

DAF (delivered at frontier);
DES (delivered ex ship);
DEQ (delivered ex quay);
DDU (delivered duty unpaid);
DDP (delivered duty paid);
+ CPT (carriage paid to);

De remarcat este faptul ca in comparatie cu INCOTERMS 2000 in 2010 modificarile au loc tot in grupa D. Daca din 1936 pana in 2000 numarul clauzelor au crescut de la 8 la 13, apoi din 2000 pana-n 2010 numarul acestora scade de la 13 la 11. Din 5 clauze din grupa D ramane doar 1 iar alte doua se modifica radical. Astfel in conformitate cu INCOTERMS 2010 grupa D arata astfel:

DAT (delivered at terminal);
DAP (delivered at place);
DDP (delivered duty paid).

In functie de modalitatea de transport noile clauze INCOTERMS sunt structurate in 2 mari categorii: 1. Clauze aplicabile tuturor modalitatilor de transport (CIP, CPT, DAP, DAT, DDP, EXW, FCA) si 2. Clauze aplicabile doar pentru transportul maritim (CFR, CIF, FAS, FOB)


Pana intra in circulatie la 1 ianuarie 2011, "INCOTERMS 2010" comertul international ramane sa fie reglementat de vechile reguli. Totusi de la 1 ianuarie cei implicati in comertul internatinoal de marfuri trebuie sa fie mai atenti atunci cand fac referire in contractele lor la clauzele INCOTERMS.






4 comentarii:

  1. iata ce trebuie sa raspoond yo la examen...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dak primesti la testul 2 o nota buna, vei fi eliberat(a) de la examen, si nu va mai trebui sa inveti grupa D)) asa ka...;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hm, eu taman cu asta si ma intilnesc mai in fiecare zi la lucru, cu conditiile de livrare. Mersi pentru informatie, iak eu prima dintre toti voi sti :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Dak primesti la testul 2 o nota buna, vei fi eliberat(a) de la examen, si nu va mai trebui sa inveti grupa D)) asa ka...;)

    Yur' mesc p-u advice ;)

    RăspundețiȘtergere

fa si tu publica opinia ta