duminică, 11 martie 2012

Interviu acordat portalului de stiri Bizmedia.

Recent numit şi omul fără chip, într-o carte-surpriză care a fost scoasă pe piaţă cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, Vladimir Putin a redevenit președintele Rusiei, obţinând victoria cu ajutorul unor promisiuni ce valorează sute de miliarde de dolari. Putin a reușit să obțină 64 la sută din voturi promițând bani pentru orice, de la rachete nucleare la grădinițe, ducând la dependența bugetului de prețurile petrolului mai mult decât oricând.


Aspectul politic al Rusiei se va schimba totul şi în acelaşi timp nimic. Putin niciodată nu plecase de la putere. De pe postura de Prim-ministru V. Putin continua să controleze verticala puterii. Trebuie menţionat faptul că Putin a devenit mai matur şi actiunile sale vor fi mult mai inteligente şi inspirate decât până acum. V. Putin revine la Kremlin pentru o perioadă nu de 4 ani şi nici 6 ani ci pentru o perioada de 12 ani. Acest termen va constitui premiza pentru schimbări radicale, de sistem, în direcţia modernizării Rusiei pentru a o readuce la statutul de super putere. Vom fi martorii unei încercări de repoziţionare a Rusiei pe plan geopolitic şi economic, vom vedea un alt fel de Putin o alt fel de Rusie şi un alt spaţiu post-sovietic, a declarat pentru bizmedia analistul economic Vitalie Rapcea.

Cu siguranţă vom asista şi la efectele politicii liderului de la Kremlin asupra R. Moldova, iar în acest caz multe din acţiuni vor depinde şi liderii politici de la Chişinău.
În privinţa R. Moldova, este de aşteptat că se vor schimba accentele privind reglementarea conflictului transnistrean, în sensul în care Putin va încerca să forteze evenimentele în sprijinul regiunii separatiste, spune expertul în politologie Roman Mihăeş.

R. Moldova va fi pusă iarăşi să aleagă între est şi vest, iar nedeterminarea va avea un preţ greu de suportat. Va fi o perioadă în care politica Moldovei se va expune testelor de rezistenţă şi de abilităţi.

Dacă vom decide să acordăm prioritate pieţei U.E. vom fi pedepsiţi prin resurse energetice mai costisitoare. Dacă vom decide în favoarea Estului am putea pierde orice speranţă de integrare europeană. Daca vom decide în favoarea unei politici de “ţară neutră” vom ieşi perdanţi indiferent de politicile Kremlinului sau Bruxelului. Putin va fi mult mai hotărât şi mult mai incisiv în politica sa externă, vom fi nevoiţi să luăm decizii corecte, nu ne vom mai putea permite luxul unei politici externe nedeterminate, afirmă Vitalie Rapcea.

Federaţia Rusă este cel mai mare şi important partener comercial al R. Moldova. Exportul şi importul de mărfuri cu Rusia a crescut în anul 2011 cu peste 54 la sută şi respectiv peste 40 la sută.

Pe timpul preşedinţiei lui Putin, produsele agroalimentare şi vinurile moldoveneşti au fost supuse unor blocaje, şi au pierdut foarte mult din piaţa rusească. Există puţine şanse ca să fie demarcate proiecte mari de investiţii, ne comunică Roman Mihăeş.

Vladimir Putin intenționează să creeze o uniune economică, pe modelul Uniunii Europene, care să reunească, în principal, fostele state din componenta Uniunii Sovietice. Iar dacă acest lucru va deveni realitate, întrega lume ar trebui să se “împrietenească” rapid cu noua structură, având în vedere că va deține o treime din rezerva mondială de gaze naturale, comentează revista americană Forbes.

Ideea Uniunii Eurasiatice, așa cum a fost denumită, a fost adusă în discuție pentru prima dată în octombrie anul trecut de către premierul Vladimir Putin, mai ales în condițiile în care Rusia a încheiat acorduri de colaborare în domeniul comerțului cu unele dintre fostele republici sovietice (Armenia, R. Moldova, Ucraina, Kirgistan și Tadjikistan).

Mă aştept la mişcări inteligente din partea administraţiei lui Putin şi mai exact consider că vom vedea concesii economice din partea Rusiei pentru Republicii Moldova. Aceste concesii vor avea drept scop creşterea gradului de dependenţă a economiei moldoveneşti de piaţa Estică. Nu exclud avansarea Rusiei în crearea uniunilor vamale cu fostele state member ale Uniunii Sovietice. Fezabilitatea unei Uniuni asiatice poate fi desluşită încă de acum. O eventuală integrare a Republicii Moldova în uniunea Euroasiatică se poate face mult mai rapid şi mai uşor şi este mult mai probabilă decât mult râvnita integrarerare europeană, declară Vitalie Rapcea.

Roman Mihăeş susţine că este de aşteptat ca Putin să pună presiune pe R.M . pentru a se integra în Uniunea vamală şi Uniunea Eurasiatica. Insă U. Eurasiatică este deocamdată doar un proiect şi nu se ştie dacă va fi creat şi cum va arata. Iar R. Moldova trebuie să continue calea integrării în Uniunea Europeană.

preluat de pe: http://bizmedia.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta