In perioada 7 februarie 1 martie, impreuna cu studentii de anul II, specializarea BA, am realizat o serie de cercetari. Subiectele cercetarilor au fost propuse de catre studenti iar rolul meu a fost sa-i asist in formularea obiectivelor, ipotezelor si in modalitatea de utilizare a metodelor si tehnicilor de scalare.
Tin sa mentionez ca: formularea problemei cercetarii, obiectivelor si ipotezelor si a chestionarului au fost efectuate pe parcursul unei singure perechi. Colectarea si prelucrarea rezultatelor a durat 7 zile.
Desi marimea esantionului pentru fiecare cercetare a foste de 100+ respondenti iar marja de eroare nu a fost calculata rezultatele cercetarii prezinta niste tendinte deloc neglijabile.
Voi publica cercetarile in ordinea in care au fost executate si va rog sa comentati rezultatele.
Voi publica cercetarile in ordinea in care au fost executate si va rog sa comentati rezultatele.
Cercetarea Nr2.
Continui publicarea cercetarilor de marketing realizate de studenti si va propun rezultatele cercetarii realizate de studentii BA 101. Problema cercetata de ei a fost: "Studiul incadrarii tinerilor in campul muncii". Obiectivele cercetarii au fost: identificarea gradului de angajare a tinerilor in campul muncii, indentificarea intentiei tinerilor de a ramane in tara dupa finisarea studiilor si stabilirea asteptarilor tinerilor in ceea ce priveste salariul care i-ar determina sa ramana in tara dupa finisarea studiilor.
Analizind rezultatele obtinute in urma prelucrarii chestionarelor putem observa ca majoritatea studentilor nu sunt angajati in campul muncii, respondentii de sex masculin sunt angajati in proportie de 34,15%, fata de respondentii de sex feminin , care sunt incadrate in cimpul muncii in proportie de 19,5% .
Figura nr 1
In cazul barbatilor cele mai frecvente locuri de munca sunt “servicii (altele decat cele indicate in grafic)” cu 12,20% si “servicii restaurant” cu 9,76% . Si femeile sunt incadrate in “servicii (altele)” cu o pondere de 7,3% din numarul total de respondenti de sex feminin interogate.
figura nr 2
Figura de mai sus descrie rezultatele obtinute la intervievarea respondentilor despre intentia lor de a se angaja. Astfel din numaurl total de respondenti intervievati 50% sunt in cautarea unui loc de lucrul. Respondentii de sex feminin in proportie de 53,7% sunt in cautarea unui loc de lucru conform preferintelor ilustrate in graficul de mai sus. Respondentii de sex masculin sunt in cautarea unui loc de munca in proportie de 43,9% iar preferintele de angajare a acestora sunt ilustrate in acelasi grafic.
Figura nr. 3
Un alt obiectiv al studiului a fost identificarea intentiei studentilor ciclulul licenta de a se angaja sau de a-si continua studiile. Conform rezultatelor obtinute respondentii de sex feminin sunt tentati se se incadreze in campul muncii decat sa-si continue studiile, in proportie mai mare decat respondentii de sex masculin, acestia din urma manifestand o inclinatie spre carte mai mare decat respondentii de sex feminin.
Figura nr. 4
Intervievatii au mai fost intrebati daca vor sa ramana in tara sau sa plece peste hotare dupa ce finiseaza stgudiile. Rezultatele sunt dupa cum urmeaza: 39,02% din intervievatii de sex masculin au intentia sa plece peste hotare dupa finisarea studiilor si 58,5% din respondentii de sex feminin. Prin urmare fetele sunt mai predispuse sa plece peste hotare dupa finisarea studiilor. Pentru ca sa confirmam fenomenul in chestionar a mai fost elaborata o intrebare test cu modalitatea de scalare de tip Likert. Astfel intervievatii au fost intrebati daca sunt deacord cu afirmatia ca: Oricine se poate realiza cu usurinta in Republica Moldova. Astfel 43,9% din respondetii de sex feminin si 21,9% de sex masculin au raspuns ca nu sunt deacord cu aceasta afirmatie.
La intrebare “ Pentru ce salariu minim ar ramine in RM sa lucreze am obtinut ca majoritate studentilor sunt gata sa ramina in tara pentru un salariu intre 6000-10000 (ceea ce presupune si mai mare). Din toti respondentii interogati , 81,9 % sunt de accord sa lucreze pentru un salariu inclus in intervalul de mai sus. Femeile sunt in proportie de 90,7 % gata sa lucreze pentru salariul dat, fata de barbati care doar in proportie de 73,17 % ar fi gata sa ramina in tara pentru salariul de mai sus. Astfel daca am reusi sa garantam tinerilor un salar de peste 6000 lei atunci am reusi sa temperam exodul fortei de munca active peste hotare.
Consider ca avem ce invata din aceasta cercetare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
fa si tu publica opinia ta