duminică, 11 martie 2012

Cit de fericiti se simt moldovenii?

In perioada 7 februarie 1 martie, impreuna cu studentii de anul II, specializarea BA, am realizat o serie de cercetari. Subiectele cercetarilor au fost propuse de catre studenti iar rolul meu a fost sa-i asist in formularea obiectivelor, ipotezelor si in modalitatea de utilizare a metodelor si tehnicilor de scalare. 

Tin sa mentionez ca: formularea problemei cercetarii, obiectivelor si ipotezelor si a chestionarului au fost efectuate pe parcursul unei singure perechi. Colectarea si prelucrarea rezultatelor a durat 7 zile. 

Desi marimea esantionului pentru fiecare cercetare a foste de 100+ respondenti iar  marja de eroare nu a fost calculata rezultatele cercetarii prezinta niste tendinte deloc neglijabile. 

Voi publica cercetarile in ordinea in care au fost executate si va rog sa comentati rezultatele.


Cercetarea Nr 1.
problema: Identificarea gradului de fericire a cetatenilor Republicii Moldova (pe plan economic social si politic).

gradul de fericire a fost studiata pe mai multe paliere: pe nivelul economic (s-a studiat cat de satisfacuti sunt respondentii de venitul pa care-l au), la nivel social (s-a studiat daca respondentilor le sunt respectate drepturile), la nivel politic (s-a studiat daca respondentii sunt satisfacuti de componenta politica din tara). 
Chestionarul utiliza mai multe metode si tehnici de scalare gen: Likert, Staple, diferentiala semantica, scala nominala, scala interval e.t.c. Chestionarul propus spre completare arata in felul urmator:



rezultatele cercetarii

Din cei care au raspuns la chestionar femei au fost – 54%, barbati - 46%

 Distributia respondentilor functie de varsta:


 
Si dupa mediul de trai :



Intrebarile filtru de mai sus refecta o distributie a membrilor esantionului asemanatoare cu distributia populatiei Republicii Moldova pe medii de trai sex si varsta.
Sumele cheltuite de cei intervievati pe saptamaina arata cam asa::


 La intrebarea “Cum percepeti venitul Dvs. ?” am obtinut urmatorul rezultat :








Preturile la produsele alimentare si utilitati sunt percepute in felul urmator:


La intrebarea despre respectarea drepturilor, persoanele au raspuns in felul urmator :


Iar la intrebarea cum sunt satisfacuti respondentii de situatia politica din tara, portretul arata astfel :



 In concluzie putem spune ca cetatenii RM sunt nefericiti pe plan material afirmind circa 48 % din mediul rural si 32% din mediu urban ca veniturile sunt mici si 33 % au afirmat ca sunt satisfacatoare si foarte putini ca sunt mari doar 2-4%, iar preturile fiind percepute de majoritatea ca fiind mari si foarte mari.
      Pe plan familial moldovenii nostri se considera fericiti, astfel incit media inregistrata la aceasta intrebare este +4 puncte din +5 posibile.

    Referitor la gradul de fericire la nivel social desi circa 45% au afirmat ca li se respecta partial drepturile, doar 2 % spun ca drepturile sunt respectate in totalitate, 36 la suta au afirmat ca drepturile aproape ca nu sunt respectate, 8% au afirmat ca drepturile lor nu sunt respectate deloc, deci putem concluziona ca cetatenii RM sunt doar partial fericiti la nivel social.

    Reesind din afirmatiile cetatenilor RM precum ca sunt foarte nesatisfacuti si nesatisfacuti cu situatia politica actuala in tara putem spune ca sunt nefericiti la nivel politic.

   La intrebarea daca sunt deacord cu modificarea constitutie ca alternativa pentru alegerea presedintelui 22% au raspuns ca nici nu au auzit de o astfel de optiune, majoritatea din acestia fiind din mediul urban, 26 % spun ca nu sunt deacord cu modificarea constitutiei si 52% au afirmat ca sunt deacord cu modificarea constitutiei majoritatea fiind din mediul urban.

   Din cei intervievati 42% au studii superioare, 41% sunt cu studii medii, 13% cu studii medii incomplete si 4% fara studii.

p.s.  Daca maine ar avea loc alegerile 40% din voturi ar fi acumulate de PLDM.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta