O dată la 2 ani Banca Mondială face un raport ce urmăreşte performanta logistică a ţărilor lumii.
Indicatorul cu ajutorul căruia se măsoară performanţa în logistică se numeşte LPI (Logistics Performance Index). Acest indicator vine să însumeze performanţele ţărilor lumii în 6 direcţii, care captează cele mai importante aspecte ale mediului logistic.
1. Eficienţa procedurilor vamale (viteza, simplitatea şi predictibilitatea procedurilor vamale)2.Calitatea infrastructurii comerciale şi de transport (porturi, cai ferate, drumuri, tehnologii informaţionale)
3.Uşurinţa cu care se pot organiza livrări la preţuri competitive
4. Competenţa şi calitatea serviciilor logistice (Operatori de transport, brokeri vamali...)
5. Abilitatea de depistare şi urmărire a loturilor de marfă.
6. Actualitatea livrărilor la destinaţie comparaţiv cu timpul planificat pentru livrare .
Cel mai recent studiu LPI a fost efectuat în 2010. Conform acestuia Republica Moldova se situiază pe locul 104 în acest clasament, România se află pe locul 59 iar Ukraina pe locul 102. În raport se stipulează că, performanţa logistică a statelor din clasament este direct proporţională cu nivelul de dezvoltare economică. Adică o performanţă logistică înaltă generează şi susţine o economie bine dezvoltată. Astfel nu e de mirare că prima în acest clasament este Germania, urmată de ţări cu economii extrem de puternice ca : Singapore (2), Suedia (3), Marea Britanie (8), SUA (15) etc . Acest studiu al Băncii Mondiale vine să ne confirme faptul că logistica reprezintă sistemul circulator (venele şi capilarele) economiei, fără de care, inevitabil, ne vom confrunta cu grave disfuncţii şi anomalii economice. Poate la următorul LPI-2012 Moldova se va situa pe o poziţie mai bună. poza preluata de pe: http://ignatiuc.files.wordpress.com/2009/06/drumuri-moldova.jpg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
fa si tu publica opinia ta