vineri, 9 octombrie 2009

Codul de bare subiect controversat.

Codul de bare vine sa faca posibil Electronic Data Interchange. Anume prin intermediul codului de bare se codifica toata informatia despre produs astfel se elimina factorul uman si respectiv eroarea. Printr-o simpla scanare a bar codului se face introducerea sau eliminarea produselor din baza de date. Odata scanat produsul la receptie baza de date se updateaza cu informatia referitoare la produsul intrat, astfel omul nu mai pierde timp introducand fiecare produs, manual, in baza de date si implicit se reduce timpul de procesare si probabilitatea erorilor. Deducem de aici ca, codificarea produselor prin codurile de bare este utila si usureaza cu mult viata logistilor. Si totusi de ce tema ajunge sa fie atat de mediatiazata iar problema codificarii produselor prin coduri de bare vine sa ridice probleme de ordin social cultural? Ce este codul de bare de fapt? Codurile de bare reprezintă un set de simboluri folosite pentru a reprezenta informaţiile alfa-numerice. Pe scurt, în loc de numărul "1", veţi vedea o înşiruire de bare, subţiri sau groase, folosite pentru a reprezenta acel număr sau acea literă.
Natural, urmează întrebarea: "De ce să se înlocuiască informatiile alfa-numerice cu coduri de bare?". Răspunsul vine de la sine: maşinile în general nu citesc cu uşurinţă reprezentarea pe care noi o dăm cifrelor şi literelor. Pentru ca masina sa poata primi pentru descifrare un cod de bare ea verifica, in primul rand, prezenta barelor de control - "guard bars". Citirea oricarui cod de bare se incepe cu verificarea prezentei in componenta acestuia a barelor de control, care intamplator sau nu se codifica in acelasi fel ca si cifra sase (01010). Totul se datoreaza faptului ca absolut toate procesoarele, Intel, AMD, Sparc PPC, Callor etc. in instructiunile ascunse, accesarea BUS-ului se face cu cifra 666, astfel ca daca codul de bare are spre exemplu un header 888, procesorul nu poate accesa informatia respectiva. De aici incepe marea controversa pentru ca sistemul sa primeasca codul de bare e nevoi ca acesta sa recunoasca codul iar daca nu gaseste de trei ori combinatia care se descifreaza ca cifra 6 atunci nu se purcede la analiza codului. Crestinii au profetii in ultima carte a Bibliei vis-a-vis de aceasta cifra.
Unii teologi talmacesc aceasta cifra drept fiind o metafora, dat fiind faptul ca in numerologia ebraica cifra 6 este atribuita imperfectiunii stricaciunii, este cifra omului, si atunci 666 vine sa insemne: self master, self god, self savior, alti teologi zic ca pe linga sensul conotativ numarul fiarei poate fi inteles si in sens denotativ. Cert e ca intr-un sistem democratic nu poti leza sentimentele altor persoane, asa cum interzicand relatiile intre partenerii de acelasi sex lezam drepturile gaylor, tot asa si aplicand codul de bare pe toate produsele aducem o insulta la adresa convingerilor religoase a peste 1/3 din populatia globului. In calitate de logist trebuie sa fii la curent cu aceasta problema si daca esti o intreprindere flexibila pentru care satisfactia clientului e mai presus de orice atunci ar trebui sa iai in consideratie si o eventuala reambalare sau organizarea unei alte forme de codificare a produsului pentru ca toata lumea sa fie impacata iar frima sa fie pe drept cuvant una de succes. Un lucru e sigur  - 2 miliarde de crestini  reprezinta o piata care merita o abordare respectuoasa. (va urma)  Fa-te auzit - comenteaza acest articol!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta