duminică, 17 aprilie 2011

Teasing Marketing Capaign In Politica

Saptamana trecută am văzut cum Publika tv a facut o capanie de tachinare şi a reuşit sa trezească interesul telespectatorilor în vederea soluţionării misterului legat de identitatea proprietarului Publika tv.

Astazi vreau sa vă vorbesc despre o altă campanie de teasing desfăşurată de comunişti şi aproape valorificată de către liberali.

Cu vre-o două saptamâni înainte de fixarea datei pentru alegerile locale Chişinăul a fost impânzit de panouri cu text cu caracter subliminal.


Panoul conţine afirmaţii cu care în mod inevitabil eşti de acord. Nu poţi sa nu fii de-acord cu afirmaţia: Vrem drumuri mai bune, sau vrem o administraţe competentă, de aici şi caracterul subliminal al textului. Utilizarea unor afirmaţii cu care eşti deacord vin să te facă, la nivel de subconştient, să fii mai predispus şi pentru "soluţia" propusă în cadrul aceluiaş mesaj.

"Soluţia?" era înscrisă pe fon roşu care în mod inevitabil te duce cu gandul la PCRM care ar putea sa fie creatorul acestor mesaje.

Atunci când Igor Dodon a fost întrebat dacă partidul din care face parte a creat aceste mesaje, răspunsul ce a urmat a şters jumătate din efectul pe care trebuia să-l producă campania.  Domnul Dodon a spus că panourile au apărut ca urmare a iniţiativei unor oameni de afaceri, care vor o schimbare şi pe care PCRM ii sustine.

Prin declaraţia sa domnul Dodon a atenuat impactul campaniei de teasing. Oamenii au aflat cine  a  lansat campania  înainte să afle soluţia. Astfel PCRM a pierdut controlul asupra modului în care trebuia să culmineze acţiunea. Or într-o campanie de tachinare este improtant atât mesajul care trezeşte interesul, în cazul nostru întrebarea "Soluţia?", cât şi răspunsul care fie este servit la scurt timp fie sunt date direcţiile pentru ca, consumatorul, singur sa descopere răspunsul.

În cazul PCRM gafa a fost dublă. Prima gafă e a domnului Dodon care s-a scăpat cu vorba, iar a doua greşală constă în tergiversarea exagerată. Când tachinarea durează prea mult consumatorii obosesc şi devin dezinteresaţi de soluţie. 

Gafele comise de PCRM cu această campanie au dus la valorificarea de către concurenţi a efortului de teasing. Astfel PL vine cu soluţia: "Schimbarea până la capăt". Dintr-o campanie de teasing, începută bine, acţiunea a degenerat într-un billboard war, valorificat de liberali.

Acest exemplu de campanie de tachinare eşuată trebuie luat în consideraţie de toţi cei care vor să facă uz de tactica tachinării în marketing. În continuare vă propun exemple internaţionale de campanii de teasing.

p.s. O eventuală soluţie pentru ca PCRM sa valorifice ce a mai rămas din campania de tachinare este  o informare cât mai rapidă, cât mai agresivă şi mai creativă referitoare la "Soluţia " propusă de PCRM, altfel am putea surprinde şi alte partide în tentativa de revendicare a acestei campanii, revendicare care ar dilua şi mai mult efectul scontat de către autori.

???????
Campanie lansata de Fitness One prin care se vând programele zilnice de 30 min.
Who let the sheep out? Deloitte
Blush 1
Blush 2
Blush 3
Blush 4
anti stroke campaign 1
anti stroke campaign 2

anti stroke campaign 3
anti stroke campaign 4
anti stroke campaign 5
HTC cu modelulu de telefon you 1
HTC cu modelulu de telefon you 2
LG teaser 1
LG teaser 2

Share on Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fa si tu publica opinia ta